Hur fungerar kortterminal?​

Trådlös? Stationär? En allt i ett kortterminal? Onslips rådgivare hjälper dig välja rätt utefter dina behov

Har du ett företag där du vill ta betalt med kort? I så fall är du i behov av en kortterminal. Det är kortterminalen du använder för att betalningen ska kunna genomföras. Det finns en mängd olika kortterminaler att välja mellan så välj gärna en som accepterar både kontokort och betalkort. Utan en kortterminal kommer dina kunder vara utelämnade till alternativa betalmedel såsom Swish och kontanter, något som inte alla har.

När du ska välja en kortterminal till ditt företag finns det mycket att tänka på. För att bli helt nöjd med ditt val måste du fundera över avgifter, kostnader och avtal. En av avgifterna du bör ha i åtanke är transaktionsavgiften då den kan variera stort mellan olika leverantörer och därmed ha en stor påverkan på hur mycket du betalar i slutändan. Transaktionsavgiften brukar beräknas i procent och baseras på transaktionsbeloppet. I vissa fall betalar man en fast avgift per transaktion samt en procent på transaktionsbeloppet. I vår guide: vad är inlösen? berättar vi mer om olika prismodeller på inlösen. 

En annan avgift är själva kostnaden för att hyra eller köpa terminalen. Att köpa en kortterminal är inte dyrt, men det är inte ett sätt att undvika transaktionsavgifterna på. Alla avgifter ska vara tydliga i ert avtal med kortterminalsleverantören. Det vanligaste är att hyra en kortterminal, men i vissa fall kan du välja att köpa en. Om du hyr så tillkommer det löpande kostnader som du måste budgetera för.

För att använda din kortterminal måste du koppla upp den och det kan göras via WiFi, Bluetooth eller mobilt abonnemang. Det finns också kortterminaler som du kan koppla direkt till kassan med USB. Om din företagslokal har WiFi kan du koppla upp den mot detta WiFi för att använda terminalen.

Hur kan vi hjälpa till?

Jag ska öppna ny restaurang

Jag ska byta kassasystem

Tillval &
Tillbehör

Vad-är-en-kortterminal

Vad är en kortterminal?​

En kortterminal hjälper dig att ta betalt av dina kunder. Du kan använda den som den enda betalningsfunktionen eller som en del av ett större kassasystem där du accepterar såväl betalkort som kontant och Swish. Det är du själv som avgör vad som passar just ditt företag bäst.

Kortterminalen består av en liten dosa som kunden stoppar in kortet i eller lägger ovanpå för att genomföra betalningen. Vissa modeller kan skriva ut kvittot på egen hand medan andra måste kopplas in till en kvittoskrivare. När du hyr eller köper en kortterminal får du inte bara själva terminalen, utan du får även den mjukvara som krävs för att den ska fungera.

Du kan välja mellan en stationär kortterminal och en mobil kortterminal, allt beroende på vad du har behov av i din företagsverksamhet. En stationär terminal är vanligast att använda inom detaljhandeln, café, eller lunchrestaurang då den är kopplad till ett större kassasystem. En stationär terminal drivs av el till skillnad mot en mobil terminal som har ett uppladdningsbart batteri.

En mobil terminal är ett bättre val för dig som har en mer mobil verksamhet. Mobila terminaler är lämpliga för restauranger med bordsbetalning och torghandel. Den enda negativa aspekten är att du måste se till att ladda terminalen regelbundet samt att den behöver en stabil internetanslutning för att genomföra betalningarna. 

Förutom att en kortterminal kan vara mobil eller stationär så kan den även ha olika funktioner. Det är därför viktigt att du funderar på vilka funktioner du vill erbjuda just dina kunder. Med lite äldre modeller kan kunderna endast stoppa in sitt kort i enheten och knappa in sin säkerhetskod för att betala. Med nyare modeller så finns det dock fler funktioner att välja mellan. Med en nyare kortterminal kan kunderna betala kontaktlöst. Då kan de blippa sitt kort mot läsaren och dessutom finns det möjligheter att betala utan kort och istället använda en Pay-tjänst.

Hur kan vi hjälpa till?

Jag ska öppna ny restaurang

Jag ska byta kassasystem

Tillval &
Tillbehör

Kan-jag-hyra-eller-måste-man-köpa-en-kortterminal

Kan jag hyra eller måste man köpa en kortterminal?

Att köpa eller hyra en kortterminal, det är en av de vanligaste frågorna. Vad är egentligen bäst både ur användarsynpunkt och kostnadssynpunkt.

Du kan välja att investera i en kortterminal och köpa en för så lite som 800 – 2 500 kr. Det är alltså ingen större utgift om du vet med dig att du kommer att få användning för den. Priset varierar såklart beroende på vilken modell du väljer. Det är därför bara att jämföra olika modeller, deras funktioner och priser. Hos vissa leverantörer kan du enbart köpa, hos andra kan du enbart hyra.

Du kan även välja att hyra en kortterminal. I så fall är det bra att jämföra flera olika leverantörer för att hitta det bästa erbjudandet för just ditt företag. Att hyra en korterminal kostar mellan 150 – 1 000 kr per månad. Även här varierar priset beroende på vilken terminal du väljer samt hur avtalet med leverantören ser ut. Det kan vara en fördel att hyra en kortterminal då du kan få hjälp om den skulle krångla. Om du väljer att hyra en kortterminal är det viktigt att noggrant gå igenom avtalet. Kika på hur långt avtalet sträcker sig och hur avtalet ser ut om du vill avsluta det i förtid.

Du måste alltså inte köpa en kortterminal utan kan istället välja att hyra en. Fundera på om du behöver en mobil eller stationär terminal samt vilka transaktioner du genomför och deras genomsnittliga belopp. Allt för att du ska få en bra överblick över vad din terminal kommer att kosta i transaktionskostnader varje månad. En kortterminal är en månatlig utgift, men samtidigt är det en nödvändig enhet för att ditt företag ska fungera.

Vad-kostar-en-kortterminal

Vad kostar en kortterminal?

En kortterminal är en nödvändig utgift för ditt företag om du vill kunna ta betalt av dina kunder med kort. Därmed inte sagt att du ska lägga ut allt för mycket pengar på terminalen och de avgifter som den medför. Se istället till att jämföra olika leverantörers avtal och avgifter så att du kan hitta ett så förmånligt erbjudande som möjligt.

En kortterminal kostar runt 800 – 2 500 kr att köpa och 150 – 1 000 kr i månaden att hyra. Det finns för- och nackdelar både med att köpa och med att hyra. Se därför till att göra en noggrann research innan du bestämmer dig för hur du ska införskaffa din terminal.

Oavsett om du köper eller hyr terminalen tillkommer det en månatlig kostnad för transaktionsavgifter samt det mobila internet eller WiFi som du måste koppla upp enheten mot. Transaktionskostnaderna regleras i inlösenavtalet och kan variera mycket mellan olika leverantörer.

Vad är då ett inlösenavtal? Jo, det är ett avtal som ser till att pengarna från kortbetalningen kommer in på ditt bankkonto. Ett inlösenavtal är alltså en nödvändighet för att du ska kunna använda din kortterminal. Olika inlösare stödjer olika kortterminaler, därför kan det vara extra smidigt att hyra en kortterminal istället för att köpa en.

På inlösenavtalet och transaktionsavgifterna kan du spara väldigt mycket pengar beroende på vilken leverantör du väljer att arbeta med. Transaktionsavgiften beräknas i procent och kan variera mellan 0,5 till 8 procent, vilket ger en stor variation i den summa du får betala och behålla.

Om din kund betalar 500 kr så kostar en transaktionsavgift på 1 % endast 5 kr, medan en transaktionsavgift på 8 % kostar 40 kr. Det är alltså viktigt att noggrant se över avgifterna i avtalet.

Är-kortterminal-avgift-samma-som-inlösenavtal

Är kortterminal-avgift samma som inlösenavtal?

En kortterminal-avgift är inte samma sak som inlösenavtal om du hyr din kortterminal. Om du väljer att hyra själva terminalen så är nämligen kortterminal-avgiften den månatliga avgift som du betalar för att få ha terminalen hos dig. Kortterminal-avgiften ligger oftast på några hundra kronor och har ingenting att göra med hur mycket du använder terminalen eller hur många transaktioner du genomför varje månad. Det är helt enkelt en fast avgift.

Inlösenavtalet däremot reglerar transaktionsavgifterna du måste betala varje månad. Transaktionsavgifterna baseras procentuellt på de transaktionsbelopp du har genomfört och kan därför variera i storlek. Ju dyrare inlösenavtal och transaktionsavgifter du har, desto dyrare månadskostnad får du.

Kortterminal-avgift är alltså en fast summa för själva kortterminalen medan inlösenavtalet reglerar transaktionsavgifterna och denna summa baseras på din användning. Kortterminal-avgiften betalar du endast om du hyr din terminal.

Ett inlösenavtal är ett kriterium för att du ska kunna använda din kortterminal. Oavsett om du hyr eller har köpt en egen terminal måste du betala de transaktionsavgifter som inlösenavtalet reglerar. Om du har valt att köpa en terminal måste du kontakta en inlösenavtal-leverantör för att skriva ett avtal på inlösen innan du kan använda din kortterminal. Om du däremot hyr en kortterminal skaffar du ett inlösenavtal och en kortterminal hos en och samma leverantör.

Utan ett inlösen kan inte pengarna föras över från betalarens kontokort till ditt bankkonto och därmed går transaktionen inte igenom. Se därför till att inte missa det viktiga avtalet innan du kör igång med din affärsverksamhet.

Kan-kortterminaler-ta-emot-Pay-tjänster

Kan kortterminaler ta emot Pay tjänster?

Det blir allt vanligare att kunder vill betala med så kallade Pay-tjänster. Då kan de betala med sin mobil istället för med ett betalkort. Ett exempel på en populärt mobilbetalningstjänst är Swish, en svensk betalapp som fler och fler använder. För Pay-tjänster så är Apple Pay och Samsung Pay populära, de fungerar på respektive telefonmärke och dessutom finns Google Pay. Den stora frågan för dig som företagare är därför om kortterminaler kan ta emot Pay-tjänster.

Mobila betalningar gör transaktioner enklare och smidigare för kunderna. Genom att betala med mobilen slipper de såväl kort som kontanter. Istället kan mobilen fungera både som mobil och som plånbok. Betalningen sker kontaktlöst genom att man håller mobilen mot kortterminalen på samma sätt som när man blippar sitt betalkort. Även de flesta bankkort kan idag användas för kontaktlösa betalningar där man istället blippar kortet mot kortläsaren.

Det går alltså att införskaffa en kortterminal som kan ta emot Pay-tjänster, du måste bara se till så att den du väljer är mottaglig för kontaktlösa betalningar. Du måste sedan se till att din inlösenleverantör godkänner kontaktlösa Pay-betalningar.

Få en offert

eller kontakta oss på
0500 - 600 111

Vi ringer upp dig! ​

eller ring oss på 0500-600111

Vi ringer upp dig! ​

Lämna dina kontaktuppgifter så ringer vi upp dig så snabbt som möjligt!

Vi använder cookies (kakor) på sajten för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av vår webbplats. Genom att surfa vidare på vår webbplats måste du acceptera att cookies används. Jag vill först veta mer om cookies. Vi värnar också om din rätt till integritet, läs mer om vår Integritetspolicy