fbpx

Vad är en kontrollbox för kassaregister och varför du behöver en?

Artikeln innehåller

Ett viktigt tillbehör till ditt kassaregister

Kontrollbox kopplat till kassaregister är ett viktigt tillbehör för dig som säljer varor eller tjänster genom ett kassaregister. En kontrollbox, kallas ofta även skattedosa, kontrollenhet, eller ibland som “svarta lådan”, är en viktigt tillbehör för att säkerställa att ditt företags transaktioner är transparenta, lagliga och korrekt registrerade enligt Skatteverkets regler. I denna guide ska vi utforska vad en certifierad kontrollenhet innebär, varför den är viktig och varför du måste ha en.

Vad är en kontrollbox?

En kontrollbox som till kassaregister är en enhet som säkerställer att alla transaktioner som genomförs genom ditt kassaregister sparas och kan kontrolleras av Skatteverket vid en eventuell kontroll. Denna enhet är även känd under andra namn som skattedosa, kontrollenhet, eller “svarta lådan”. Kontrollboxar kommer i olika format, där de äldre är oftast lite klumpigare och de nya är inte större än en tablettask. Det finns även molnbaserade kontrollenheter som gör det möjligt att koppla en kontrollenhet till ett kassaregister som används på en surfplatta. Enheten är ett viktigt tillbehör som måste finnas kopplat till ett certifierade kassaregistret och spelar en avgörande roll i att förhindra skattefusk och säkerställa en rättvis och transparent affärsmiljö.

Varför är en certifierad kontrollenhet viktig?

Enligt Skatteverket är det obligatoriskt för alla företag som säljer varor eller tjänster över 180 000 kr om året att använda sig av ett certifierat kassaregister med en godkänd kontrollenhet. Bedriver du en ideell förening eller om det är en statligt verksamhet som bedriver försäljning gäller oftast inte dessa regler dem. Kraven om kontrollenhet och godkänt kassaregister är utformat för att motverka ekonomisk brottslighet och säkerställa att korrekt skatt betalas. Genom att använda en certifierad kontrollenhet säkerställer du att ditt företag följer regelverket, vilket skyddar både dig och dina kunder. Skatteverket har en lista på godkända kontrollenhet och kassaregister.

Kontrollbox, skattedosa eller svarta lådan som den även kallas som behövs när man använder ett kassaregister
Så här ser en kontrollbox eller kontrollenhet som det även kallas ut och är inte större än en tablettask

Hur fungerar kontrollboxen?

Kontrollboxen, eller “svarta lådan”, registrerar varje transaktion som genomförs i kassaregistret. Information sparas på enheten digitalt för att Skatteverket ska kunna granska vid kontroll. Kontrollenheten säkerställer att alla försäljningar är spårbara och att skatter och avgifter betalas korrekt. 

Skatteverket spelar en nyckelroll i regleringen och övervakningen av kontrollenheter i kassaregister. De tillhandahåller en lista över certifierade enheter och utför regelbundna kontroller för att säkerställa att företag följer reglerna. Att hålla sig uppdaterad med Skatteverkets riktlinjer och rekommendationer är avgörande för att undvika böter och andra rättsliga konsekvenser.

Välja rätt kontrollbox

När det gäller att välja rätt kontrollbox för ditt kassaregister finns det flera faktorer som påverkar valet. Först och främst måste enheten vara certifierad av Skatteverket. Detta garanterar att den uppfyller alla lagkrav och är säker att använda i ditt företag. Pris för en kontrollbox varierar beroende på vad för typ av kontrollbox du vill använda, det vill säga fysisk eller molnbaserad. De fysiska kontrollboxar betalar du ofta en engångsavgift för och för molnbaserade kontrollboxar betalar man per månad för. När du ska köpa en kontrollbox hjälper kassaleverantören dig att hitta rätt som fungerar med ditt kassaregister och verksamhet. 

Onslip kassasystem - perfekt för restaurangen

Integration med ditt kassasystem

En annan viktig faktor är hur väl kontrollboxen integreras med ditt befintliga kassasystem. Det bör vara enkelt att installera och använda, med minimal störning i dina dagliga verksamheten. Det är även viktigt att kontrollboxen erbjuder tillförlitlig, så att din restaurang kan fortsätta att fungera smidigt även vid tekniska problem.

Få en offert

eller ring oss på 0500 600 111

Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy