fbpx

Hur används kassasystem?

Hur används kassasystem

Ett kassasystem används av alla verksamheter som tar emot kontanta betalningar. Som kontanta betalningar räknas kontanter, kortbetalningar och Swish. Kassasystemet ska registrera en verksamhets alla ekonomiska transaktioner så att Skatteverket vid en kontroll kan följa med i vad som hänt.

Ett kassasystem kan dock vara mycket mer än bara ett sätt att ta betalt på. Med ett välutvecklat system kan du få koll på butikens lager, restaurangens bordskarta eller viktiga funktioner för just din verksamhet.

 

Det finns olika versioner av kassasystem beroende på vilken slags näringsverksamhet du bedriver. Det smartaste systemet du kan välja är ett molnbaserat kassasystem där all viktig information sparas online. På så sätt kan du alltid få tillgång till ditt system oavsett var du befinner dig och arbetet sker smidigare på plats.

 

Om du väljer rätt kassasystem för dina behov kommer du att kunna spara såväl tid som pengar. Vi rekommenderar dig att välja en komplett helhetslösning där alla delar ingår. Med kassa och kortterminal från samma leverantör kan du få ett förmånligt pris och smidig service.

Med ett molnbaserat kassasystem kan du använda en stationär kassa, en surfplatta eller mobil. För att använda ditt kassasystem behöver du ett inlösenavtal för att du ska kunna ta emot kortbetalningar. Det löser Onslip åt dig vid beställning av ett kassasystem.

 

Vilka funktioner ditt system behöver beror på om du driver ett café, en restaurang eller någon annan form av småföretag. Populära funktioner och tillbehör är bland annat personalliggare, bordskarta, bongsskrivare, take away och snabba kortterminaler.

I ett kassasystem kan du dock göra mer än så. Du kan även skapa en egen inloggning för varje anställd och följa deras arbete, du kan enkelt skapa en SIE-fil och du kan ta fram allt från försäljningsstatistik till bokföringsunderlag. Ett komplett kassasystem kan helt enkelt erbjuda alla funktioner och all information du är i behov av.

Hur kan ett kassasystem underlätta för småföretag?

Hur kan ett kassasystem underlätta för småföretag

Alla som bedriver en näringsverksamhet och tar emot kontantbetalningar behöver ha ett kassasystem. Det är ett krav från Skatteverket som vill kunna kontrollera din verksamhets ekonomiska transaktioner. Det är dock inget jobbigt krav, för ett kassasystem är nämligen en riktigt stor hjälp för dig som vill ha en komplett översikt och bra kontroll över ditt företag.

Om du skaffar ett användarvänligt kassasystem kommer ditt arbete alltså att underlättas. Tänk bara på att inte skaffa ett för svårt eller komplicerat system fullt med funktioner som just din verksamhet inte behöver. Ibland kan en enklare och billigare version vara allt du behöver.

Om du skaffar ett kassasystem med en helhetslösning blir det enkelt för dig som småföretagare att komma i gång med din verksamhet. Då får du alla tillbehör du behöver och dessutom bra service om något krånglar. Hos Onslip ingår bland annat ett kassaregister och en kvittoskrivare i helhetslösningen. När det kommer till betalningar så väljer du själv hur du vill ta betalt. Vill du erbjuda kortbetalning? I så fall behöver du en smidig kortterminal. Om du däremot endast vill erbjuda Swishbetalning skulle du kunna använda Onslips enkla app och installerar den i din mobil.

 

Ett stabilt kassasystem är viktigt för dig som småföretagare, oavsett om du har stressiga rusningstider eller inte. För större företag med rusningstider är ofta en stationär kassa med en fysisk kontrollenhet det bästa valet. För dig som småföretagare är ofta en mobil enhet med ett molnbaserat system det bästa valet eftersom det är smidigt och simpelt att använda.

Som småföretagare är det ofta ont om tid när verksamheten ska bedrivas samtidigt som de administrativa uppgifterna måste genomföras. Ett bra kassasystem kan dock hjälpa dig på traven. Onslips system har nämligen ett lättanvänt BackOffice där du kan ta fram bokföringsunderlag för din revisor eller för ditt bokföringsprogram. På så sätt sparar du mycket arbetstid, dessutom kan du generera en SIE-fil och gå igenom försäljningsstatistik. Ett bra kassasystem fungerar helt enkelt som en småföretagares egen assistent. Läs mer om vad för frågor du ska ställa dig vid val av kassasystem.

Kan ett kassasystem hjälpa en restaurang med mer än betalningar?

Kan ett kassasystem hjälpa en restaurang med mer än betalningar_

Med ett riktigt bra kassasystem kan du göra mer än att bara ta betalt i din restaurang. Genom att integrera fler funktioner kan du få större kontroll över din verksamhet. Med ett kassasystem hos Onslip kan du bland annat ordna med bordsbeställningar och take away, få full koll på merförsäljningen och sköta all administration digitalt. Dessutom kan systemet hantera lager, Swish, WEIQ, automatiska dagsavslut, personalliggare och mer, allt beroende på vilken version du väljer. På så sätt blir både ditt och de anställdas arbete enklare och mer effektivt.

Ett digitaliserat kassasystem med många funktioner gör det enklare för dig att sköta verksamheten. Du kan bland annat integrera en beställningsenhet som gör det möjligt att ta beställningen direkt vid bordet och bonga in den till baren och köket. Då blir såväl servitrisens som kockens arbete effektivare och servicen blir mer tillgänglig.

För den bästa upplevelsen bör du välja ett molnbaserat kassasystem som är specifikt anpassat för restauranger. De fungerar för såväl stora som små restauranger och kan anpassas utifrån dina behov. En uppskattad funktion är att du kan skapa en bordskarta där du får full kontroll över vilka bord som är lediga och upptagna samt hur notorna ska delas.

Du kan även skapa kampanjer som gäller för vissa timmar och som du själv inte behöver slå in manuellt eftersom systemet håller full koll på dem. För de smidigaste betalningarna kan du koppla in handhållna kortterminaler att ta med ut till borden när gästerna ska betala.

Med ett molnbaserat kassasystem kan du få tillgång till systemet överallt, oavsett om du är i restaurangen eller hemma. Allt du behöver är en enhet med Android eller iOS för att kunna få tillgång till systemet. På så sätt kan du se hur det går för restaurangen även när du inte är på plats. Du kan bland annat följa statistik och försäljning i realtid.

Är det skillnad på kassasystem för en liten butik?

Är det skillnad på kassasystem för en liten butik

Om du driver en butik så behöver du ha ett stabilt kassasystem som aldrig sviker när det är fullt av kunder i butiken. Vilket slags system du behöver varierar dock beroende på hur stor din butik är. En stor mataffär som ICA behöver ett mycket mer avancerat system än vad en liten lokal inredningsbutik behöver.

Det är viktigt att inte ha ett mer avancerat system än vad som behövs, då kan ditt jobb bli krångligare istället för smidigare. Onslip ger dig en modern kassalösning med ett molnbaserat system som gör det enkelt för dig att hjälpa dina kunder. Med ett molnbaserat system kan du även hålla koll på försäljningen även när du inte är i butiken.

 

Om du driver en liten butik kan det vara smidigt att ha ett mobilt kassasystem med en handhållen kortterminal och en surfplatta. Då blir du mer rörlig och dessutom är det ett kostnadseffektivt val. I större butiker behövs det ofta däremot en stor PC-kassa med kassalåda och en stationär kortterminal.

Om du har en liten butik bestämmer du själv vilka tillbehör och funktioner du behöver. Allt baserat på hur stor kundskara du har och hur många produkter du säljer. Kanske vill du ha en streckkodsläsare för att underlätta vid betalningen, eller så föredrar du att knappa in alla artiklar manuellt.

Med ett simpelt system från Onslip kan du skapa egna rabatter och kampanjer för att hjälpa dig att maximera försäljningen. Dessutom får du hjälp med att göra automatiska dagsavslut för din butik om du kopplar ihop systemet med Fortnox Bokföring.

Om jag har ett kassasystem behöver jag även ett kassaregister?

Om jag har ett kassasystem behöver jag även ett kassaregister

Förr i tiden användes uteslutande ett kassaregister i alla näringsverksamheter där man tog emot betalningar. Idag finns det däremot mycket smidigare lösningar för dig som entreprenör.

Du behöver inte ha ett kassaregister för att kunna använda ditt kassasystem. Ett kassaregister med kassalåda är ett utmärkt tillbehör för stora butiker och restauranger med många gäster. Det är ett stabilt val som aldrig krånglar när det är rusningsdags.

Ett professionellt kassaregister med en tydlig display fungerar för alla sorters verksamheter. För dig som har en mindre verksamhet finns det dock smidigare lösningar att upptäcka.

Idag är det godkänt att ha ditt kassasystem på en surfplatta. Du använder då ett molnbaserat kassasystem där all viktig information sparas i ett moln istället för i en fysisk kontrollenhet. Ett molnbaserat system är mycket smidigt eftersom det inte kan gå sönder, brinna upp eller stjälas. Din verksamhets transaktionsinformation kan alltså aldrig försvinna. Du kan dessutom nå systemet oavsett var du befinner dig, vilket innebär att du kan sköta det administrativa arbetet hemifrån.

Du kan använda en mobil eller surfplatta för ditt kassasystem och sedan välja om du vill komplettera det med en kortterminal, en kvittoskrivare, en streckkodsläsare eller liknande. Du kan även ha ett molnbaserat system i en PC-dator. Att använda en surfplatta eller mobil för ditt kassasystem är det optimala valet för mindre verksamheter, små butiker, frisörsalonger, yogalokaler, marknadsstånd och liknande.

Hur används en kortterminal tillsammans med ett kassasystem?

Hur används en kortterminal tillsammans med ett kassasystem

När du ska ta betalt av dina kunder, då är det en stor fördel för dig som företagare om du erbjuder kortbetalning. Idag vill nämligen de flesta betala med kort då kontanter mer och mer fasas ut och alla ännu inte vill använda Swish som betalningsmedel.

Beroende på vilken kassalösning du har valt så finns det olika kortterminaler att välja mellan. Ett populärt val för mindre verksamheter och för restauranger är en handhållen kortterminal som du kopplar upp till ditt kassasystem. Då kan du ta betalt vid borden och skicka bongar in till köket.

En handhållen kortterminal kan skriva ut kvitton och löser snabbt och smidigt betalningen. En viktig sak att tänka på med handhållna kortterminaler är att de regelbundet behöver laddas för att fungera. Om du använder en surfplatta för din verksamhet med ett mobilt kassasystem så kopplar du ihop den med din kortterminal via Bluetooth. Det är en mycket smidig lösning för små verksamheter och enklare kan det knappast bli.

Om du däremot har en större verksamhet så kan du behöva ha en stationär kassa med kassasystem och en stationär kortterminal. Då kan du även komplettera kortterminalen med en egen kvittoskrivare. Då kopplas allt ihop med sladd och du får ett mer stabilt system. Det är en optimal lösning för dig med högt tryck i verksamheten och tydliga rusningstider då kassasystemet måste fungera perfekt utan krångel.

Beroende på vilken variant du väljer så kan du antingen knappa in all information på egen hand i kortterminalen, eller låta kassasystemet föra över informationen till kortterminalen. Det senare alternativet är det bästa för dig som har fullt upp med många kunder som står i kö för att få betala.

Oavsett om du driver ett stort eller litet företag är det bäst att använda en helhetslösning med både kassa och kortterminal från en och samma leverantör. Du får bra service och ett förmånligt pris. Onslip kan erbjuda dig denna sorts helhetslösning oavsett vilket typ av kassasystem och vilken sorts kortterminal du behöver.

Dino Grozdanic

Rådgivare

Kan jag hjälpa till?

Ring gärna så ger jag dig personlig hjälp och rådgivning kring dina frågor och funderingar.

RING SÅ HJÄLPER VI DIG 

Dino Grozdanic

Rådgivare

Telefontider för att komma i kontakt med rådgivare är mellan 09-17 mån till fre.
Rådgivningen är stängd under helg- och röda dagar.

Få en offert

eller ring oss på 0500 600 111

Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy