fbpx

3 tips för att förbereda uteserveringen inför sommaren

Vi har tagit fram tre tips på hur du kan förbereda uteserveringen och få ut det mesta av din försäljning

Sommaren är högsäsong för de flesta restauranger, och många skapar större del av sina vinster tack vare fullsatta uteserveringar. För att få ut det mesta av vinsterna finns det 3 områden som påverkar hur stora de blir. 

  1. Spara en kvart i timmen
  2. Öka försäljningen utan att öka personalstyrkan 
  3. Mer tid för restaurangupplevelsen

1. Spara en kvart i timmen

Med en uteservering betyder det att en extra yta behöver täckas av personalen och hållas reda på. Den extra ytan som ska täckas innebär att personalen måste lägga extra tid för att ta emot bordsbeställningar, hämta kortterminaler för betalning och för att plocka undan disk. 

För att undvika extra spring mellan restaurangen och uteserveringen finns det smarta lösningar som beställningsappar som WEIQ eller mobila kassasystem. Personalen kan spara upp till 15 minuter av sitt arbete varje timme genom att minska det extra springet och ge mer tid åt service.  

Via beställningsappar som t.ex WEIQ kan gästerna hantera sina egna beställningar direkt när de sätter sig ned vid borden och själva hantera betalning av notan direkt via telefonen med hjälp av en QR-kod på bordet. Beställningen skickas direkt till köket och personalen slipper att gå till kassan för att bonga in beställningen. Personalen slipper det extra springet mellan kassan och uteserveringen, och kan ge mer av sin tid åt service.

Skanna QR-kod med mobilen på uteservering

2. Öka försäljningen utan att behöva öka personalstyrkan

De flesta restauranger som väljer att använda sig av en beställningsapp som WEIQ klarar sig med 25% färre servitörer på samma antal gäster – vilket innebär att personalen kan täcka fler bord och erbjuda mer service. 

Att restaurangen klarar sig med en mindre personalstyrka gör att du kan klara högtryck på uteserveringen även om du bara bemannat för halvfullt. Skulle vädret plötsligt vända från sol till regn står du inte heller med lika många inaktiva servitörer.

Både varierande väder och högtryck i försäljning kan göra det svårt att schemalägga personal på ett resurssmart sätt. Onslip kassasystem har direkt koppling till Personalkollen, Planday och Timetjek vilket gör det extra enkelt för restaurangägare och restaurangchefer att schemalägga personal utefter historisk försäljningsdata. Det skapar förutsättningen att tydligt se när försäljning är som högst och när mer personal behövs schemalägga för de timmarna som försäljningen är som högst.

Beställ med WEIQ restaurangapp

3. Mer tid för restaurangupplevelsen

Det finns många olika digitala lösningar för restauranger som frigör mer tid åt hela verksamheten både hos dig som restaurangägare men även för personalen. Genom att koppla de digitala tjänsterna direkt med kassasystemet, automatiseras många manuella uppgifter som t.ex. automatisk synk av dagsavslut till bokföringstjänster eller digitala bongsystem som ger full koll på beställningsflödet.  

För personalen kan beställningsappar som WEIQ frigöra tid vid hantering av bordsbeställningar och betalningar, då gästerna kan sköta allt själv via sin telefon. Personalen kan då få mer tid för att ge bra service. Istället för att ta beställningar, slå in dem i kassan och gå ut med betalterminaler kan de jobba mer som “mood manager” vars enda uppdrag är att fokusera på värdskapet, servera, plocka disk och finnas där för gästerna. Förutom att personalen slipper onödigt spring så slipper gästerna väntan på en servitör för att få beställa. 

Ytterligare en fördel med beställningsappar är ökad försäljning. WEIQ ser att snittnotorna har ökat med upp till ca 30% för restauranger som har introducerat deras beställningsapp. Främst har det hängt ihop med att kunden lägger ytterligare beställningar efter den första, möjligen för att de inte är tvungna att få tag på personal igen för att göra en till beställning. Kommer kunden på i efterhand att de vill ha extra pommes eller en till läsk? De kan lättare än någonsin lägga till det. Kunden kan lyxa till sin restaurangupplevelse ytterligare och restaurangen får en större nota.

Jag ska öppna ny restaurang

Jag ska byta kassasystem

Dino Grozdanic

Rådgivare

Frågor?

Ring så kan jag hjälpa dig att besvara dina frågor kring kassasystem och inlösen

Vi ringer upp dig!

Lämna dina kontaktuppgifter så ringer vi upp dig så snabbt som möjligt!

Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy

Få en offert

eller ring oss på 0500 600 111

Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy